Alles wat je moet weten over de Epoxyvloer


Toen Dr. Pierre Castan in de jaren 1930 epoxy uitvond voor tandheelkundige voorzieningen, had hij misschien nooit gedacht dat het zo ver zou komen. Toch is vandaag, bij de keuze van vloeren voor industrieel gebruik, garage, of andere buitenoppervlakken, een epoxyvloer een van de belangrijkste keuzes.

Hij is ideaal omdat hij esthetisch aantrekkelijk is, duurzaam, gemakkelijk aan te passen, en een anti-slip laag heeft. In dit artikel bekijken we alles wat je moet weten over epoxyvloeren.

Epoxyvloer Kantoor

Wat is een epoxyvloer?

Epoxy coating is chemisch verschillend van gewone vloerverf. Harshoudende epoxyvloeren bestaan uit een 2-delig epoxy systeem. Het is een mengsel van verharders en polymeerharsen. De epoxyhars en de verharder hechten zich aan elkaar en aan de vloer als ze goed gemengd zijn. Deze chemische binding resulteert in een stug plastic materiaal dat uiterst duurzaam is en bestand tegen afbraak.

Epoxy vloeren zijn dus een vloerbedekking die uit meerdere lagen epoxy bestaat. De aangebrachte vloerdiepte is minstens twee millimeter. Vaak ervaren mensen enige verwarring bij het vergelijken van epoxy vloer en epoxy vloercoating. Het belangrijkste verschil is de diepte van de epoxy. We zullen de verschillen verderop in het artikel bekijken.

Soorten epoxyvloeren

Behalve aan populariteit winnen in de commerciële sector, kan men epoxy ook voor huizen gebruiken. Het is er in verschillende soorten, en je kunt verschillende epoxy vloeren voor je huis onderzoeken. Hieronder staan een paar soorten epoxyvloeren die je kunt overwegen.

 1. Massieve epoxyvloer: Ben je op zoek naar iets eenvoudigs maar veelzijdig? Dan kun je gaan voor massieve epoxy vloeren. Ze bieden een verscheidenheid aan kleuren die je bijna overal kunt aanbrengen. Deze effen epoxyhars vloerafwerkingen zijn ideaal voor ruimten met een effen kleur en zonder ingewikkelde of fancy vormgeving. Je vindt dit ontwerp meestal in gebouwen, congreszalen, en restaurants. Het kan echter ook een goede keuze zijn voor de keuken, het terras, de woonkamer, de badkamer, of de oprit.
 2. Flake Epoxy Vloeren: Wil je wat meer kleur op je keldervloer, garage, of een andere ruimte of oppervlak, dan kun je vlok-epoxy vloeren kiezen. Deze soort vloer maakt gebruik van acrylaat schilfers of vlokken die in vele kleuren voorkomen, waardoor hij kunstzinniger en decoratiever wordt. Daardoor krijgt het oppervlak een strakke uitstraling. De aannemers van epoxy vloeren brengen de veelkleurige vlokken aan als de coating nog nat is, waardoor het oppervlak er levendig uitziet. Behalve dat ze de vloer mooi maken, hebben de vlokken het bijkomende voordeel dat ze de vloer minder glad maken. Het geeft meer grip, wat vallen en andere ongelukken voorkomt. Daardoor is deze soort vloerbedekking ideaal voor de keuken, zwembaden, kleedkamers, sportgelegenheden, showrooms, en plaatsen met veel voetverkeer.
 3. Epoxy vloeren met grind: Ben je op zoek naar epoxyhars vloer ideeën? Dan kun je dit type kiezen. Het is aanpasbaar en wordt geleverd met ingewikkelde ontwerpen. Als je creatief bent, is een gegrilde epoxyvloer ideaal voor jou. Je vindt dit type meestal in winkels, gebouwen, en restaurants omdat ze er hun logo op kunnen aanbrengen. Maar als huiseigenaar kun je dit aspect ook gebruiken om er je ontwerpen en decoratieve details op aan te brengen voor die persoonlijke binnenhuisdecoratie look.
 4. Metallic epoxy vloeren: Als je die decoratieve uitstraling wilt, is een metallic epoxy vloerafwerking de beste optie. Deze epoxy coating gebruikt een metaalachtig additief, waardoor je de vloer kunt ontwerpen met verschillende kleuren, accenten en effecten. Je bent misschien het wervelende ontwerp tegengekomen, dat het meest voorkomt. Installateurs bereiken dit door metaalpigmenten met een roller of een kwast in draaiende bewegingen te verspreiden. Als je een vleugje van je persoonlijkheid aan stevige epoxy wilt toevoegen, kun je de glanzende metallic afwerking toevoegen. Het kan in goud, robijn, koper, zilver, of meer zijn. Deze soort biedt je een matte afwerking voor het decoreren van woonkamers, slaapkamers, keukens, en andere ruimten.
 5. Zelfnivellerende epoxyvloeren: Moet je onbeklede plaatsen of bestaande betonnen oppervlakken bedekken? Kies dan zelf-egaliserende epoxy vloeren. Deze soort is ideaal voor het egaliseren van oude, gebarsten en beschadigde betonnen vloeren. Wil je een verfijnd uiterlijk, dan kun je het op nieuwe betonnen oppervlakken aanbrengen. Het is een veelzijdige coating die in vele kleuren verkrijgbaar is, waardoor hij ideaal is voor residentieel, commercieel en industrieel gebruik. Je vindt dit soort vloer meestal in sportplaatsen, kantoorgebouwen, atletische faciliteiten, magazijnen, of showrooms. Het is ook een ideale garage epoxyhars vloer voor een doe-het-zelf project als je een beschadigd oppervlak glad wilt maken. In woonhuizen kun je het ook in badkamers of keukens gebruiken.

Verschil tussen epoxyvloeren en epoxyverf

Gekleurde Expoyvloer

Veel mensen gebruiken de termen epoxy coatings en epoxy verf door elkaar. De twee zijn echter heel verschillend. Als je overweegt epoxyhars vloeren te laten leggen, moet je het verschil tussen de twee kennen.

 • Epoxy verf: Het is een latex acrylaat product met slechts een kleine hoeveelheid epoxy in de mix. Het heeft een betere hechting en duurzaamheid dan gewone verf. Het komt echter niet eens in de buurt in vergelijking met epoxy vloerbekleding.
 • Epoxy vloeren: Zoals we eerder zagen bevat de epoxy vloer hars en een verharder. De aannemers van epoxyvloeren mengen deze twee delen vóór het aanbrengen. Als ze het mengsel eenmaal hebben, hebben ze een tijdslimiet en temperatuurbeperkingen om het aan te brengen.

Bovendien is de minimum laagdikte van de epoxy vloercoating 2 millimeter. Dit aspect maakt het ideaal voor plaatsen met veel verkeer of plaatsen die blootgesteld zijn aan extreme temperatuur of zware stoten.

De belangrijkste manier waarop epoxy verf en epoxy vloeren verschillen is in hun duurzaamheid. Epoxy vloeren zijn uiterst duurzaam, hebben een lange levensduur, zijn sterk, en zijn bestand tegen chemicaliën. De twee componenten creëren een reactief proces dat het oppervlak met elkaar verbindt en uithardt.

Voor- en nadelen van epoxyvloeren

Elke vloermethode heeft zijn voor- en nadelen, en epoxy vloeren zijn niet anders. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen

 • Bestand tegen chemicaliën:
  Epoxy vloeren zijn ideaal voor commerciële ruimten omdat ze bestand zijn tegen vlekken en chemicaliën. Je kunt het gemorste wegvegen zonder je zorgen te maken dat je een vlek achterlaat. Het absorbeert het gemorste product niet in het oppervlak.
 • Grote weerstand: Een garagevloer epoxy kiezen is ideaal omdat het de ondergrond verstevigt en schadelijke elementen tegenhoudt. Bovendien is epoxy bestand tegen schokken, d.w.z. botsingen die het beton niet aantasten. Het is ook hitte- en waterbestendig. Als zodanig is het ideaal om waterdicht te maken, waardoor het een goede vloerkeuze is voor de kelder.
 • Gaat lang mee: Als je de vloer goed installeert, gaat hij lang mee. Sommige merken bieden een garantie van wel 10 jaar. Het is goed om de beste epoxyhars vloerleggers te zoeken om herhaling van het werk te voorkomen.
 • Sterk: Epoxy vloercoatings voor beton helpen het vermogen om het gewicht te dragen te vergroten. Het voegt ook stabiliteit toe aan het oppervlak, en helpt zo zware lasten te dragen en slijtage te voorkomen.
 • Biedt bescherming: Epoxy vloer biedt bescherming omdat het een afdichtingsmiddel is. Het behoedt het beton onder het materiaal voor slijtage en scheuren. Als zodanig werkt het als een conserverende overlay.
 • Dekt beschadigingen af: Is je oude betonnen vloer beschadigd? Je kunt epoxy vloerhars gebruiken om deze beschadigingen te bedekken. Het maakt het oppervlak glad, strak en compleet. Bovendien kunnen design metallic epoxyvloeren onvolkomenheden en gebreken een gepolijste sfeer geven.
 • Kosteneffectief: De prijs van een epoxyhars vloer is zakvriendelijk. Bovendien zijn er geen extra ondervloeren voor nodig, wat de plaatsingskosten drukt. Meer nog, het feit dat het lang meegaat maakt het kosteneffectief.
 • Het is veilig: Veel industrieën en commerciële projecten kiezen epoxy vloermaterialen vanwege hun veiligheid. Investeren in hoogwaardige industriële proxy vloercoating, garage epoxy vloer, en andere geeft je een gepolijst uiterlijk met verhoogde veiligheid. Omdat het oppervlak glad wordt als het nat is, helpt het gebruik van anti-slip mengsels de tractie te verhogen.

Nadelen

 • Sterke giftige dampen: Als je doe-het-zelf epoxyvloer voor binnen gebruikt, zul je merken dat het een sterke geur heeft als het nat is. Soms kan het een ammoniakachtige geur afgeven nadat je begint met aanbrengen. De uitgestoten dampen zijn giftig en kunnen bijwerkingen hebben op iedereen die in de buurt is. Ze kunnen ontstekingen in de ogen, keel en neus veroorzaken en de longen irriteren. Maar als de epoxy eenmaal volledig uitgehard is, vormt het geen gevaar meer voor de gezondheid. Om dit probleem tegen te gaan, moet je beschermende kleding dragen en iedereen uit de buurt houden tot de vloer helemaal droog is. Ook het schuren van de vloer kan gezondheidsproblemen veroorzaken als je het stof inademt.
 • Het duurt lang voor het volledig uitgehard is: Als de epoxyvloer eenmaal gelegd is, duurt het enkele dagen voor hij volledig uitgehard is. Installateurs van epoxy vloeren adviseren om de vloer lang te laten drogen en in warme omstandigheden. Door het aan een langzaam uithardingsproces te onderwerpen wordt het duurzamer en sterker. Als je de vloer legt in een huis waar je woont, kan dat onhandig zijn. Voor sommige installaties kan het wel 30 dagen duren.
 • Het is geen vloer op zich: Epoxy vloeren kun je niet op zichzelf gebruiken. Meestal vind je epoxy aangebracht op de betonnen vloer of op staal. We hebben ook geëpoxeerde houten vloeren. Dit aspect maakt het materiaal tot een tijdelijke vloeroplossing die nieuwe lagen nodig heeft als hij slijt. Het kan een nadeel zijn als dat regelmatig gebeurt. Om slijtage te voorkomen heb je professionele aannemers van epoxy vloeren nodig.
 • Glibberig als het nat is: Harsachtige epoxyvloeren zijn niet poreus, wat betekent dat ze gladde oppervlakken vormen. Daarom kan het oppervlak, als het nat of olieachtig is, gevaarlijk zijn. Dit is een ernstig nadeel van epoxy vloeren. Als je kinderen of bejaarden in huis hebt, kan dat ernstige zorgen baren. Er zijn echter manieren om dit probleem te verzachten. De aannemer kan:Silica in de eindcoating gebruiken om meer grip te krijgen.
  Een maximale grip krijgen door aluminium oxide toe te voegen.
  Gebruik shark grip in de laatste laag om textuur en weerstand toe te voegen.
  Als de vloerbedekking al gelegd is zonder toevoeging van iets van het bovenstaande, kun je insluitingsmatten kopen. Helaas voegen sommige van deze methoden extra kosten toe. Ook kunnen inperkingsmatten de aandacht wegkapen van je gave epoxy vloer ontwerpen.
 • Lang installatieproces: Als je een doe-het-zelf project probeert, zul je merken dat het installatieproces van de epoxy vloer nogal moeizaam is. Het houdt in dat je oliën, vet, of eventuele oplosmiddelen moet verwijderen. Je hebt ook een ideale vochtigheidsgraad nodig, want vocht kan de vloer beschadigen.
 • Koud onder de voeten: Als je epoxy vergelijkt met hardhouten vloeren, zul je merken dat het koud aan je voeten is. Dit is een vergelijkbaar effect als bij tegels. Je lost het probleem echter op door een vloerverwarmingssysteem op je vloer te gebruiken.

Hoe een epoxy garagevloer maken?

Is de expoxyvloer voor de garage echt het beste? Natuurlijk!

Maar er zijn verschillende opties. Lees nu ons artikel Epoxyvloer Garage

Epoxyvloeren in een garage leggen is een matig moeilijk project. Je kunt een doe-het-zelf poging wagen of op zoek gaan naar professionele installateurs. Hieronder staan de te volgen stappen.

Stap #1: Verzeker je ervan dat je vloer geschikt is voor epoxy

Test eerst je vloer op vocht. Maak een plastic vuilniszak aan alle vier de kanten van de vloer vast gedurende 24 uur. Til de zak dan voorzichtig op om te zien of zich vocht heeft opgehoopt. Als het droog is, is het goed om verder te gaan. Is dat echter niet het geval, dan is je garagevloer niet geschikt voor epoxy.

Vervolgens moet je kijken of er tekenen van een verharder op het beton zitten. Giet ongeveer 240 ml water op het oppervlak om te zien of het parelt. Als dat zo is, is de vloer ook niet geschikt. Als je de betonplaat pas geplaatst hebt, moet je minstens 28 dagen wachten met het leggen van een vloer van epoxyhars.

Verwijder ten slotte, als het nodig is, vloerverf. Breng geen epoxy aan over vloerverf, want dan werkt het niet goed. Je kunt soda stralen gebruiken om verf van een grote garageruimte te verwijderen. Als je de verf effectief verwijderd hebt, maak je de vloer grondig schoon met water en verwijder je het overgebleven poeder of puin met een industriële stofzuiger.

Stap #2: Maak de vloer schoon en zet hem in de grondverf

Bij deze stap moet je vet- en olievlekken verwijderen. Gebruik daarvoor een industriële ontvetter en laat de vloer drogen. Als je plekken op de vloer ziet met rubberresten van banden, moet je die schoonmaken. Fijnkorrelig schuurpapier is voldoende.

Een stofzuiger met industriële sterkte gebruiken om resten vuil en producten te verwijderen is de volgende stap in de instructies voor het aanbrengen van epoxy garagevloer coating. Als je dat gedaan hebt, gebruik je een hogedrukreiniger om de resterende onzuiverheden te verwijderen.

Daarna moet je de vloer etsen. Je kunt zoutzuur gebruiken en let erop dat je de aangegeven instructies volgt. Zodra je de vloer met het verdunde zuur besprenkeld hebt, moet je wachten tot het borrelen ophoudt. Gebruik water en zuiveringszout om het zuur te neutraliseren en spoel de vloer met veel water. Laat het een nacht drogen.

‘s Morgens kun je kijken of er scheuren in de vloer zitten en die met het epoxyplamuur dichten.

Stap #3: Kies het epoxyproduct van je voorkeur en meng het

Je kunt kiezen tussen epoxy’s op water- en oplosmiddelbasis. Ook moet je beslissen of je een epoxyprimer zult gebruiken. Primers helpen om onvolkomenheden op de vloer glad te strijken. Als je vloer erg poreus, ruw, krijtachtig of schilferig is, is het raadzaam een primer te gebruiken.

Koop genoeg epoxy vloermateriaal voor twee lagen. Als je twijfelt, kun je nauwkeurige afmetingen van je garage nemen en in de winkel hulp krijgen. Tenslotte moet je je voorbereiden op het aanbrengen van de epoxy coating door beschermende kleding te dragen. Je hebt longbescherming nodig, handschoenen, goede rubber laarzen, en oogbescherming.

Stap # 4: De epoxy vloerbedekking aanbrengen

Begin met een naproller vanuit de achterste hoek van de kamer en werk naar de uitgang toe om de epoxyprimer aan te brengen. Terwijl je dat doet, laat je de roller niet te droog worden. Je kunt het werk gemakkelijker maken door een verlengstuk aan je roller te gebruiken.

Laat de aangebrachte grondverflaag 12 tot 24 uur liggen. Houd de ruimte goed geventileerd, en vermijd stappen in de ruimte terwijl het uithardt. De epoxy primer en de standaard epoxy komen in twee delen. Meng ze vlak voor het aanbrengen één partij tegelijk.

Epoxy kits worden voorgemeten geleverd, en ze hebben een emmerduur van 40 minuten. Dit betekent dat je een venster van 40 minuten hebt voor het hard wordt. De volgende stap bij het aanbrengen van garagevloer-epoxy is het aanbrengen van de eerste epoxylaag. Gebruik dezelfde nap roller en begin vanuit de achterste hoek als je naar de uitgang gaat. Houd de laag dun en gelijkmatig. Zorg dat je voor het aanbrengen de epoxy meteen mengt. Wees ook snel maar niet slordig.

Laat de eerste laag 24 uur zitten terwijl je wacht tot hij droog is. Je moet de garage nog steeds goed geventileerd laten en vermijden de kamer in te gaan terwijl hij droogt. Voordat je de tweede laag aanbrengt, inspecteer je de vloer op eventuele problemen. Als er gaten of scheuren zijn, gebruik dan het epoxyplamuur en wacht 12 – 16 uur tot het droog is.

Je kunt dan de tweede laag aanbrengen en vergeet niet een antislipmiddel toe te voegen. Vermijd, als de tweede laag droogt, de garage in te gaan voor de 24 uur voorbij zijn.

Waar kan ik epoxyvloer nog meer voor gebruiken?

Een epoxyvloer is ideaal voor de garage. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden:

 • keukens
 • badkamers
 • kelder
 • zwembadruimte
 • kleedkamers
 • sportgelegenheden
 • showrooms
 • plaatsen met veel voetverkeer.

Recente Artikelen