Wat is een gietvloer?


Gietvloeren worden steeds populairder en daar zijn goede redenen voor. De nieuwste soort gietvloeren behouden een kwaliteitsniveau waardoor ze scheurvrij zijn en ze zijn er in vele uitvoeringen. Er zijn verschillende soorten. Welke soorten zijn er en wat is de prijs?

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is eenvoudig te leggen en zal na het leggen doorgaans zelf nivelleren. Dit betekent dat het niet meer machinaal hoeft te worden geëgaliseerd, wat u tijd bespaart. Om een vloer als ‘gegoten’ te classificeren, moet deze gemaakt zijn van hars (polyurethaan, epoxy of acryl). Dit zijn de enige soorten materialen die een ‘gegoten’ vloer kunnen produceren.

De soorten gietvloeren

Er zijn twee varianten van gietvloeren: de klassieke gietvloer, die in vloeibare vorm wordt gelegd en de andere naadloze vloer. De tweede variant wordt ook wel een droge gietvloer genoemd omdat deze is gemaakt van een voorgevormd materiaal waarmee een egaal en glad oppervlak kan worden gecreëerd.

Gietvloeren worden meestal gemaakt van beton, maar er zijn ook andere materialen die hiervoor kunnen worden gebruikt. Zoals rubber, vinyl of polyurethaan.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over gietvloeren. De onderstaande tabellen tonen de meest populaire soorten van deze vloertypes, hoe gewichtsgevoelig ze zijn en wat hun typische installatiekosten zijn.

1. Wat is een Kunstharsvloer?

Een kunstharsvloer is een kunststofvloer die slechts ca. 2-5 mm dik hoeft te zijn. Het is een naadloze gietvloer met een kunsthars bindmiddel en kan over elke stabiele ondergrond, mits goed voorbereid.

gietvloer in pu

Polyurethaan gietvloer

Polyurethaan gietvloeren zijn gemaakt voor gebruik in woningen. Ze zijn bestand tegen krassen en scheuren niet zo gemakkelijk als er op wordt gelopen. Een voordeel van PU is dat het enigszins geluiddempend is, waardoor het een uitstekende keuze is voor thuisbioscooplocaties

Polyurethaan is een uitstekende keuze voor elk groot bouwproject, omdat het gebruiksvriendelijk en lichtgewicht is, wat betekent dat het perfect is voor renovaties. Met verschillende kleuren en ontwerpen is er een polyurethaantype dat in elke ruimte goed zal werken.

 

 

gietvloer in epoxy

Epoxy gietvloer

Epoxy is een type gietvloeren. Ze zijn bekend omdat ze een van de eerste soorten vloeren waren die werden gemaakt. Epoxy wordt vaak gebruikt in industriële omgevingen zoals ziekenhuizen en het is een zeer duurzaam materiaal dat zelden beschadigd raakt.

Vanwege de problemen die ze veroorzaken in koudere klimaten en hun gevoeligheid voor warmte, worden ze minder aanbevolen voor particuliere woningen.

Lees nu alles over de Epoxyvloer en de  Epoxy Garagevloeren

 

gietvloer industrieel

Acrylaat gietvloer

Acrylvloeren zijn een uitstekende keuze voor uw bakkerij, slager, restaurant of andere industriële toepassingen. Het is extreem duurzaam en bestand tegen chemicaliën.

Een acrylvloer is ongeveer 3-5 mm dik en is daardoor iets dikker dan PU of Epoxy. Na installatie zijn ze snel beloopbaar en bestand tegen zware belastingen. Na slechts 2 uur kun je er al meubels of andere zware voorwerpen op zetten.

 

Wanneer kies je voor een kunstharsvloer?

Als u een egale en uniforme vloer wilt, kunt u het beste een kunstharsvloer gebruiken. Afhankelijk van de toepassing kan je kiezen voor een andere opbouw en samenstelling. Voor thuisgebruik is multiplex de beste keuze. Voor industrieel gebruik zou epoxy of acrylaat een betere optie zijn.

2. Wat is een Gietvloer met steentjes?

Door ruw toeslagmateriaal te mengen met een bindmiddel kun je gietvloeren maken die je ruimte een levendig karakter geven. Als je het mengsel maakt met verschillende toevoegingen en/of voor specifieke korreldiktes, dan zijn er veel verschillende varianten beschikbaar.

troffelvloer gietvloerTroffelvloer

Een mortelvloer wordt ook wel een troffelvloer genoemd. Het is een mengsel van zand, epoxy of polyurethaanhars. Dit type vloer wordt opgebouwd in meerdere lagen, en je kiest meestal uit verschillende kleuren voor de uiteindelijke afwerking

Troffelvloeren hebben een open structuur die perfect is voor vloerverwarming. Ze bieden ook een sterke en moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Afhankelijk van de toepassing en ondergrond zal bijvoorbeeld een bouwvloer van 5 tot 10 mm werken.

 

 

 

steentapijt gietvloerSteentapijt

Steentapijten zijn meestal samengesteld uit fijne grindkorrels die door middel van een epoxy-kunsthars zijn gebonden volgens de gewenste dikte. De juiste dikte wordt bepaald door rekening te houden met de korrelgrootte en de gewenste toepassing.

Steentapijt is verkrijgbaar in een open of gesloten uitvoering. Bij de gesloten afwerking wordt een transparante afwerkingslaag geplaatst die volledig gesloten is. Dit zorgt voor een gladde en onderhoudsvriendelijke afwerking van de vloer. Steentapijt kan zijn:

 

 

Wanneer kies je voor een gietvloer met steentjes?

Het grootste voordeel van een stenen vloer is dat deze niet erg vuil wordt en er erg mooi uitziet. Het springt ook meteen in het oog. Bij het aanbrengen van vloeren kunt u kiezen voor een open of een gesloten structuur. Bij een open structuur voel je nog steeds de textuur van het oppervlak en is het slipvast. Het nadeel van een tegelvloer is dat deze moeilijker schoon te maken kan zijn omdat het water er gewoon bovenop komt. Om dit tegen te gaan wordt er een laag glanzende kit aangebracht zodat uw vloeren waterafstotend en makkelijker te wassen zijn.

3. Wat is een Betonnen gietvloer?

Cementvloeren zijn er in vele uitvoeringen en diktes. Afhankelijk van de samenstelling varieert hun toepassing. Ze hebben allemaal één ding gemeen: een ruwe afwerking die een leven lang meegaat!

gietvloer in cement

Cementgebonden gietvloer

Als uw huis een beetje krap is, kunt u overwegen cementgebonden vloeren te overwegen. Ze zorgen voor isolatie en zijn gemakkelijker om mee te werken als je niet genoeg ruimte hebt.

Cementgebonden vloeren hebben een open structuur waardoor ze bestand zijn tegen vocht. Als u een transparante coating op het oppervlak aanbrengt, kunnen ze worden gebruikt in ruimtes zoals de keuken of badkamer.

 

 

betonstuc gietvloer betonlook

Beton Cire (Betonstuc  / Mortex / microtopping / … )

Beton Cire is een pasta bestaande uit mortel en een harsoplossing. Afhankelijk van de producent en samenstelling kan je dit product onder verschillende namen kopen (Mortex, betonstuc, microtopping, microcement etc…)

Elke betoncire is tussen de 2 en 5 mm dik; het kan variëren afhankelijk van het substraat en de fabrikant. Sommige kunnen worden aangebracht op vloeren, muren en meubels, andere kunnen waterdicht zijn.

 

 

betonvloer plaatsen

Gegoten betonvloer (minimum 10 cm dik)

Een betonvloer wordt naadloos geplaatst en afgewerkt. De plaatsing van een betonvloer dient minimaal 10 cm te zijn om scheuren te voorkomen, aangezien het oppervlak veel dikker is dan bij gietvloeren. Als zodanig kunt u ze spaarzamer gebruiken als noodoplossing.

Beton is een veelzijdig materiaal, zowel binnen als buiten (terras, oprit, pad), vooral omdat het kan worden gestempeld om aan uw ontwerpvoorkeuren te voldoen.

 

 

 

Wanneer kies je voor een betonvloer?

Betonnen vloeren zijn een type vloer dat vlekbestendig of perfect glad is. Het type beton dat u kiest, hangt af van de uitstraling die u wilt.

Een kwalitatieve betonvloer moet regelmatig behandeld worden om vlekken en betonstof te vermijden.

Wat is de prijs van een gietvloer?

Voor het plaatsen van gietvloeren en naadloze vloeren zijn de prijzen afhankelijk van verschillende aspecten.

Als je niet zeker weet welk type vloer je nodig hebt, is het een goed idee om een ondervloer (dekvloer of tegels) te leggen. De oppervlakte zal per vierkante meter goedkoper zijn en het kan zijn dat de vloer geëgaliseerd moet worden. Als je wilt dat de finish open blijft (gelijk aan de grond), kost het minder tijd dan wanneer je een gesloten finish wilt.

Instelprijs bij kleine oppervlakken

Sommige vloerbedekkingsbedrijven rekenen een vaste, minimumprijs wanneer het oppervlak waarop ze vloeren leggen klein is. Zeg 20-25 vierkante meter. Hiervoor gebruiken veel professionals:

De kosten zijn hetzelfde, ongeacht waar het werk wordt gedaan. Zolang gronden zich aan hun verantwoordelijkheden houden, zullen ze ofwel dekken ofwel een vaste jaarlijkse vergoeding hebben, die niet zal variëren met de oppervlaktevoorbereiding.

Kosten variëren sterk per project

Gezien de verschillen tussen een appartement van 80 m² en een loft van 100 m², is het redelijk om aan te nemen dat de eerste meer werk zal vergen dan de laatste. Dit betekent dat deze prijzen slechts een algemene indicatie zijn, maar afhankelijk van een aantal factoren hoger of lager kunnen zijn.

Om er zeker van te zijn dat u de beste deal en de perfecte vloer voor uw huis krijgt, is het een goed idee om contact op te nemen met 2 of 3 bedrijven die gespecialiseerd zijn in gietvloeren. Vraag vrijblijvend thuis een offerte aan via onze service.

 

gietvloeren

Is een gietvloer goedkoop?

Als we de gietvloer vergelijken met de andere materialen, dan merk je dat deze iets duurder is dan keramische tegels en iets goedkoper dan steen of massief hout.

Je kunt niet zeggen dat gietvloeren meer goedkoop zijn omdat de prijzen sterk zijn veranderd, maar dat betekent niet dat je niet kunt besparen op een renovatie. Bij een lage bouwhoogte of geen sloopwerk, bespaart het gebruik van gietvloeren u kosten.

Dikte gietvloer

De geringe dikte van een gietvloer is voordelig voor veel soorten gebouwrenovaties. De dikte van een gietvloer is afhankelijk van het type en de samenstelling. Een typische dikte ligt in het bereik van 1-3 mm. Harsvloeren zijn het dunste type op de markt, dus je kunt het overal gemakkelijk neerzetten. Andere voordelen zijn de duurzaamheid en de goede kwaliteit.

Hoe plaats je een gietvloer?

Het plaatsen van een gietvloer op elke stevige ondergrond is eenvoudig, mits je de juiste ondergrond hebt. Bij nieuwbouw adviseren wij hiervoor een dekvloer neer te zetten. Dekvloeren gaan meestal gemakkelijk naar binnen en zijn minder rommelig dan andere oppervlakken zoals

Wanneer u een woning renoveert, kan een extra verdieping over de bestaande worden geplaatst als deze stabiel is. Dan wordt de nieuwe vloer vaak geschuurd of voorbehandeld met lijm. Het vloersubstraat moet ook geschikt zijn, en er zijn een aantal waaruit u kunt kiezen, waaronder:

Recente Artikelen